Az izomsérülések vezető tünete a fájdalom, ami már a kevésbé súlyos esetekben is tapasztalható. Sokszor a beteg nem fordul időben orvoshoz, így a megkésett diagnózis a gyógyulás esélyeinek jelentős romlását okozhatja.

Lágyrészzúzódás: a fizikai behatás a csontot nem, csak a bőrt, esetleg az izmot károsítja. Mivel kisebb mértékű sérülésnek tűnő esetekben a sérültek nem mindig fordulnak orvoshoz, ezért például a bőr mechanikai sérülésével járó sérülések csapdát rejthetnek magukban.

Izomszakadás: az izom folytonossága megszakad. A szakadás lehet teljes vagy részleges. Ilyen esetekben a beteg a sérült végtagot nehezen vagy egyáltalán nem tudja mozgatni. A nagyfokú fájdalom és duzzanat a beteget azonnal orvosi ellátóhelyre juttatja, így ezen esetek felismerése a megfelelő fizikális vizsgálatokkal és képalkotó eljárásokkal nem okoz nehézséget.

Vérömleny: az izmot felépítő izomrostok között vérzés alakul ki.

 Az izomsérülések tünetei
Az izomsérülések vezető tünete a fájdalom, ami már a kevésbé súlyos esetekben is tapasztalható. Néha az izomsérülés után a sérült egy ideig végtagját az egészséges állapotnak megfelelően képes használni. Izomsérüléshez gyakran társul ínszalag- és csontsérülés is.
Ezen képletek sérüléseinek tünetei nagyrészt hasonlóak: fájdalom, mozgásnehezítettség vagy a sérült végtag mozgatásának teljes képtelensége, duzzanat, a végtag alakjának megváltozása.
Mivel az egyes sérüléstípusok terápiája eltérő lehet, egyik sérülés a másikat elfedheti, illetve a banálisnak tűnő sérülés is takarhat komoly, kezelés hiányában akár rokkantsághoz is vezető kórállapotot, a fenti tünetekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz. Legcélszerűbb traumatológiai osztályt felkeresni.

Az izomsérülések kezelése
Az izomsérülések kezelésének első lépése az immobilizáció és a kompresszió, vagyis a sérült végtag nyugalomba helyezése szoros kötözéssel. I. súlyossági fokozat esetén ez ne tartson tovább egy-két napnál, a II. és III. csoportba tartozóknál egy hétnél.
A mozgás megkezdése azért nagyon fontos, mert segíti az izomzat helyes regenerálódását, biztosítja a sérült izom szerkezetének újjáépülését. Szükség esetén nem szeteroid fájdalomcsillapítók alkalmazhatók.
Ha a konzervatív kezeléstől kielégítő eredmény nem várható, sebészi megoldásra van szükség. Ez akkor szolgáltatja a legjobb eredményt, ha a lehetőségekhez mérten azonnal megtörténik az operáció. Ennek során a vérömleny eltávolítáasára, a szakadások helyreállítására kerül sor. A terápia szerves része a megfelelő időben elkezdett gyógytorna és rehabilitáció. Az izom terhelését csak fokozatosan, tervezetten szabad emelni.

 A sérülések csoportosítása súlyosságuk foka szerint
Az enyhe sérülések esetében az izom működésében nem tapasztalható funkciókiesés (I. típus). A II. típusú sérülések egyértelmű funkciócsökkenésben nyilvánulnak meg.
A III. típus esetében a funkciócsökkenés nagymértékű, gyakran teljes, például izomszakadás esetén.

Írta: Dr. Kónya Judit, a www.webbeteg.hu szakértője

 

 

 

maratonfutas.hu