A mai technikai ruházat minden időjárásra védelmet nyújt. Alsóruházat, zokni, rövid- és hosszúnadrág, trikó, dzseki, sapka és még sorolhatnánk, mi mindent készítenek funkcionális anyagból. Ezek speciális szálai megvédenek az időjárás viszontagságaitól. Emellett elvezetik az izzadtságot a test felszínéről és meggátolják a kihűlést. Csekély súlyuk miatt kifejezetten jók futáshoz. A „hightech” anyagoknak van azonban egy hátránya is: a szintetikus szálak különösen érzékenyek és a nem megfelelő tisztítás általában a speciális tulajdonságok beszűküléséhez vezet.

A megfelelő tisztántartás azonban nem ördöngösség. Ha figyelünk néhány alapszabályra, a kedvenc pólónkat sok-sok kilométeren keresztül használhatjuk. Az új ruhadarabokat az első használat előtt mindig mossuk ki, mert a gyártás során használt és a szálakon lerakódott kémiai segédanyagok allergiás reakciókat vagy kidörzsölődéseket okozhatnak. Az első mosásnál ezek az anyagok maradvány nélkül eltűnnek.

Figyelj rá!
Az izzadás intenzitásától függően a felszerelést illik legkésőbb három használat után kimosni, a kellemetlen szagok mellett a képződő sókristályok megmaradhatnak a szálak között és egyrészt gátolják az anyag „lélegzését”, másrészt kidörzsölhetik a bőrt. A műszálak nagyon érzékenyek, se a hőt, se a mosószert nem szeretik. A technikai ruházat legjobban a 30 fokos kímélő mosást bírja, használjunk folyékony kímélő mosószert, öblítőt viszont egyáltalán ne. Az öblítőtől és a hagyományos mosóporokban található folttisztító és fehérítő szerektől az anyag szálai összeragadhatnak. Ez pedig gyakran már akár egy mosás után is csökkenti a technikai ruházat speciális tulajdonságait. Éppen ezért mosás előtt jó ellenőrizni a mosógép mosószertartóját, hogy ne legyen benne korábbról ott maradt mosószer maradék.

Speciális és különleges
A túl magas hőmérséklet károsíthatja a szálak struktúráját. Nagyon kevés gyártó engedélyez 40 Celsius foknál magasabb mosási hőmérsékletet. Aki teljesen biztosra akar menni, használjon kimondottan technikai anyagokhoz készült mosószert. Léteznek már olyan mosógépek is, melyek kimondottan a funkcionális textilekhez alkalmas programokkal is rendelkeznek, persze nem ez az egyetlen üdvözítő megoldás.
Hasznos a ruhákat kifordítva mosni. Egyrészt a szennyeződés nagy része a belső oldalon található, másrészt ezzel óvjuk a versenypólók logózását. A tépőzárakat és a cipzárakat zárjuk mosás előtt, így elkerülhetjük a nem kívánt lyukak megjelenését.

Házi praktikák
A legtöbb gyártó az alacsony fordulatszámon történő centrifugázást javasolja. Különösen igaz ez a kompressziós ruhadarabokra, amelyek különösen érzékenyen reagálnak a nagy fordulatszámra. Ha az izzadtságszag mosással sem akar megszűnni, alkalmazzuk a régi házi praktikát, az ecetes fürdőt. Szárítás közben ne tegyük ki ezeket a textileket közvetlen hőhatásnak. A szárítógép, a radiátor és a tűző napsütés sem a megfelelő módszer. Ezekre azonban nincs is szükség, hiszen ezek a lélegző anyagok nagyon gyorsan száradnak. A legjobb egyszerűen kiteregetni, lehetőleg a friss levegőre. A nagy hőhatás miatt természetesen a vasalás sem ajánlott. Egyetlen kivétel van a „hőszabály” alól. Az impregnált vagy Gore-Tex anyagból készült darabok a mosás során elveszíthetik a víztaszító képességüket. Ebben az esetben a magas hőmérséklet segít megújítani az impregnálást. Az ilyen anyagoknak többen kimondottan ajánlják a szárítógépet, a gőz nélküli vasalást, sőt még akár a hajszárító alkalmazását is. Emellett vannak természetesen kimondottan a lélegző anyagokhoz készült impregnáló szerek, melyek a mosószerhez adagolhatók vagy a tiszta ruhadarabra fújhatók.

Színek szerint válogatva
A technikai anyagokat ajánlott színek szerint válogatva mosni, különösen abban az esetben, ha nem csak márkás darabokat használunk. Az olcsóbb daraboknál előfordul, hogy a színezőanyagon spórolnak, a sötétebb színek a mosás során megfoghatják a többi szennyest. Az elvárt funkciókra ennek semmi hatása nem lesz, viszont furcsa színű pólókra sajnos számíthatunk.
Kesztyűk, sapkák, baseball sapkák, sőt még a futóhátizsákok – természetesen az ivótartály nélkül – is nyugodtan moshatók gépben.
Bármennyire kíméljük is, egy idő után minden darab az élettartama végére ér. Idővel a szálak elkezdenek összeragadni. A lélegző anyagok ekkor már csak részben vagy egyáltalán nem „működnek” megfelelően. A pólók nagyon hamar áthatóan bűzleni kezdenek, a kompressziós darabok elveszítik a feszességüket.

Röviden:
Technikai ruházatot az első használat előtt és legalább 3 használat után mossuk ki.
– A mosáshoz folyékony kímélő mosószert használjunk, öblítőt ne.
– Behúzott cipzárral és tépőzárral, kifordítva dobjuk a szennyest a gépbe.
– Alacsony fordulatszámon centrifugázzunk
– A mosott darabokat ne tegyük ki közvetlen hőhatásna.
– Ne vasaljuk a futóruhákat
– Figyeljünk az impregnált anyagok tisztítási előírásaira
– A „noném” darabokat színek szerint szétválogatva mossuk.

RUNNING Das Laufmagazin alapján (tapír)

maratonfutas.hu