Legyünk őszinték! „Mélypszichológialiag” erős nők és férfiak akarunk lenni. Ehhez hozzátartoznak bizonyos dolgok, persze kinek mi: gyors autókat vezetni, Manolo Blahnik cipőket hordani vagy lefutni egy maratont. Az alkoholmentes sör se nem elegáns, se nem szexi, az alkoholmentes sör az „ésszerűség terméke”. Az eszünk ugyanis azt súgja, hogy ne igyunk alkoholt, ha még vezetni, dolgozni vagy sportolni akarunk. Viszont egy sör meg annyira jólesne… A megoldás? Alkoholmentes sör!

Kedvező hatások
Viszonylag csekély alkoholtartalmának, magas víz-, ásványianyag- és vitamintartalmának köszönhetően az alkoholmentes sör remekül alkalmas a folyadékpótlásra. Szénhidráttartalmának köszönhetően gyors energiaforrás, így lerövidíti a regenerálódási időt. (Ezt mind Porta, az osztrák medikus, mind Sheehan, az amerikai kardiológus megerősíti, valamint azt is, hogy különösen az erőnléti sportok esetén igen hasznos.) Antonelli és Romani olasz sportorvosok ezenkívül arra az eredményre jutottak, hogy napi egy liter sör javítja a sportolók teljesítményét, koncentrációját és reakcióját, valamint erősíti az izmokat. A folyékony kenyér ásványianyag-tartalma megelőzi a görcsök kialakulását. Ezenkívül kedvező hatása lehet hematúria esetén, ami hosszú futás esetén alakulhat ki, mikor is a mechanikai terhelés a hólyag vagy a vese kis véredényeinek szakadáshoz vezethet. A sötét színű vizelet ilyen vérzésre utalhat.

Teljesen természetes
Az alkoholmentes sörök címkéjén ezt olvashatjuk: „Alkoholtartalom 0,5% alatt”. A víz mellett az alkohol a sör fő alkotóeleme. Az alkohol – vagy kémiailag nézve etanol – nem a modern kor találmánya. Mindenhol előfordul a természetben. Az olyan természetes élelmiszerek, mint a gyümölcsök, valamint az olyan termékek, mint a kenyér, 0,2-0,3% alkoholt tartalmaznak. A gyümölcslevek akár 1,0% alkoholt is tartalmazhatnak. Az evolúció során az emberi szervezet hozzáidomult az élelmiszereknek ehhez a természetes alkoholtartalmához. Az emberi szervezet ezt az alkoholt lebontja, mielőtt az még a vérbe kerülne, és kifejtené híres-hírhedt mellékhatásait. Ezért a kenyértől vagy a gyümölcslevektől nem leszünk részegek. Paracelsus bölcsessége érvényes az alkoholfogyasztásra: „A mennyiségétől függ.” Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásaiban napi 10-30 grammalkoholmennyiség szerepel. Ez nemcsak hogy nem ártalmas, hanem bizonyíthatóan 40%-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A 10-30 grammalkohol 0,25-0,75 litersörnek (pl. pilseni sör vagy búzasör) felel meg. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás egészséges.

Aki a pohár után nyúl
Érdekes az egykori világklasszis futó, Manfred Steffny története. Futás után, teljesen kimerülve, belekortyolt az első italba, amit odanyújtottak neki, és elhányta magát. Ugyanez történt a következő két itallal, de aztán jött egy korty sör. Attól kezdve „azonnal a sörért nyúlt, ha volt rá lehetőség”. Steffny a sporttevékenység után ugyanannyira ajánlja a sört, mint a szénsavmentes vizet, a teát, az tyúkhúslevest vagy a Coca Colát. Azonban „abszolút nem ajánlja” a tejet, a kakaót, a kávét, a limonádét, a szénsavas vizet és a bort. Ugyanezt mondja Dr. Reinhold Lopatka országgyűlési képviselő és maraton-világbajnok. Megerősíti, hogy egyes futók egy maraton után még az izotóniás italokat sem bírják meginni, és eleinte csak sört isznak. Egy 360 élsportololóval készített, reprezentatív közvélemény-kutatásban a megkérdezettek 92%-a azt a választ adta, hogy sporttevékenység előtt vagy után a sört részesíti előnyben.

Így készül
Kétféle eljárás létezik az alkoholmentes sör előállítására, az egyik az alkohol kivonása, a másik pedig a megszakított erjesztés. A sör esetén 3-7 nap alatt jön létre az alkohol az alkoholos erjedés folyamán. Ha ezt a folyamatot közvetlenül a kezdete után megszakítják, akkor csak csekély mennyiségű alkohol képződik. A technikailag nagyobb ráfordítást igénylő módszer az alkohol kivonása a sörből desztilláció vagy membránszűrés útján. A gyártási eljárástól függetlenül az alkoholmentes söröket illatuk és ízük alapján egyértelműen meg lehet különbözteti az alkoholos söröktől. Hiszen más-más termékekről van szó, melyeket más-más motivációból fogyasztanak. Az alkoholmentes sör íze érezhetően intenzívebb például a vízénél.

Amit még érdemes elmondani
A sör csaknem ideális ital. Ha nem lenne ott az alkohol, mértéktelenül és aggályok nélkül lehetne fogyasztani. Ebből következik, hogy az alkoholmentes sör ideális ital minden alkalomra – az alkoholmentes sör esetén már nem kell az „ideális” szó elé a „csaknem” szócskát odatennünk. Ezért az alkoholmentes sörnek egészség- és fitneszközpontú világunkban szilárd helye kell, hogy legyen. Hiszen nincs más olyan élelmiszer vagy ital, amelynek tisztaságát és természetességét 1516 óta meglévő tisztasági törvény védené, és amely ezáltal világhírnévre tett volna szert.

Különböző italok átlagos kalóriatartalma
Ital                                     Kalóriatartalom        
Röviditalok                       185
Bor/pezsgő                       78-85
3,5% zsírtartalmú tej      68
Zsírszegény tej                47
Gyümölcslevek               43-74
Malátaital                          43-50
Limonádé/kóla               43-50
Alkoholtartalmú sör      41-45
Alkoholmentes sör        21-27

Különböző élelmiszerek átlagos alkoholtartalma
Élelmiszer                     Átlagos alkoholtartalom %-ban
Túlérett banán                  1
Szőlőlé                               0,8
Rumos édesség              0,7
Kefír                                    0,6
Savanyúkáposzta           0,6
Malátasör                         0,5
Ecet                                    0,3
Kenyér                               0,3

Dr. Markus Fohr írása nyomán

maratonfutas.hu