A tél a pihenés, a visszatekintés, a számvetés időszaka. A rövid nappalok, a kellemetlen hideg idő, sok futót kerget be a négy fal közé, de persze ez nem jelenti azt, hogy az egész telet edzőteremben, futópadon izzadva kell eltölteni. Itt az ideje a keresztedzéseknek, az alapozásnak, az aktív pihenésnek. Ki lehet próbálni a téli sportok sokaságát, a korizástól kezdve a sífutásig megannyi szuper lehetőség a testmozgásra. Megszállottaknak nem kell lemondaniuk a futásról sem, csak megfelelően kell felöltözni.

Az új fejlesztésű, innovatív anyagból készült téli futóruhákkal még a nagyon hideg napokon is biztonságosan és kényelmesen futhatunk a nehéz és könnyen átnedvesedő pamutholmik helyett. Az egyik legfontosabb a fej és a nyak védelme. Hideg napokon a test által termelt hő akár 40%-t a fejen keresztül adja le a szervezet, tehát a nagyon fontos a megfelelő anyagból készült sapka. A legjobb a könnyű és meleg polár, vagy a hagyományos gyapjú. Ha túl meleged lenne futás közben, egyszerűen vedd le, és gyűrd a nadrágodba.

Nyakmelegítők és sísapkák
A nyakmelegítő tulajdonképpen egy – általában – polár anyagból készült cső, amit a fejen keresztül kell a nyakra húzni. Rendkívül hideg, szeles napokon nagy segítség. A futás kezdetén a száj elé is lehet húzni, így melegíti a belélegzett levegőt is.
A sísapka, vagy símaszk (balaklava) egy sállal egybeszabott meleg sapka, amely védi a nyakat és a fejet is egyben. Csak az arc látszik ki, illetve vannak olyan típusok is, amelyeknél csak a szem környéke.
Szél és fagyás ellen az arcbőrt és az ajkakat is óvni kell: futás előtt kend be zsíros krémmel.

Felsőtest
A téli ruházkodás legfontosabb szabálya – mint azt már a legkisebbek is tudják – a réteges öltözködés. A legalsó rétegnek – amely a bőrrel érintkezik – lélegző anyagból készült pólónak vagy trikónak kell lennie, ami az izzadságot a külső rétegek felé tereli, ezáltal szárazon és melegen tartja a bőrt. Hideg időben, 0 C-fok körül, a legalsó réteg hosszú ujjú póló is lehet.
Ha a hőmérő higanyszála inkább a mínusz 10 C fok felé esik, jól jön egy polárpulcsi vagy cipzáras felső az alsó réteg fölé. Ez benntartja a meleget, de nem nedvesedik át.
A harmadik réteg a szél és csapadékálló dzseki, amely azonban ugyanúgy lélegző anyagból készült, mint az előzőek, így nemcsak a fagyástól de a kimelegedéstől is óv. Figyelembe kell venni azonban azt is, hogy a lélegző anyagból készült kabátok bár szemerkélő esőben, szitálásban tökéletesnek bizonyulhatnak, nagy mennyiségű esővel nem bírnak el, előbb-utóbb beázhatnak.

Kesztyű
Szintén majdnem olyan fontos, mint a sapka, hiszen a kézen keresztül is rengeteg hőt veszít a szervezet. Az egyujjas kesztyűk általában jobbak, mert így jobban eloszlik az ujjak által termelt hő. Mínusz 5 C fokig elég lehet egy vékonyabb, sztreccs kesztyű is, ennél hidegebb időben válasszunk vastagabb kesztyűt.

Alsótest
Futás közben a lábak termelik a legtöbb hőt, így nem kell őket nagyon bebugyolálni. Gyakran elég is egy hosszú szárú futóharisnya, amit azonban hidegebb időben kiegészíthet egy víz- és szélálló felső nadrág is. A futóharisnyából is általában kétféle kapható: van egy tavaszi-őszi, vékonyabb fajta, és egy vastagabb anyagból készült, téli változat.

Zokni
Hidegben a pamut zokni nem ajánlott, helyette a műszálas vagy gyapjú zoknik a jók. Ezek szárazon tartják a lábat és megakadályozzák a vízhólyagok keletkezését.

Fejlámpa
Nnem kötelező, de nagyon hasznos kiegészítő eszköz, hiszen télen nemcsak korábban sötétedik, de gyakorta kell rosszabb látási viszonyok között futni, pl. köd, vagy ködszitálás is nehezítheti a futók dolgát. Ilyenkor jön jól a fejlámpa, amit túra- vagy extrémsport-boltokban lehet beszerezni. 

 Forrás: http://running.about.com/od/safetyweather/tp/coldweathersafety.htm

maratonfutas.hu