A futópadon futásnak is megvannak a saját előnyei, hiszen rossz időben, nagy hidegben, sötétedés után is biztonságosan edzhetünk, pontosan mérhető rajta a megtett kilométer és az idő. A futópadon futásnak azonban ugyanúgy vannak szabályai, amiket be kell tartani ahhoz, hogy az edzés hatásos és biztonságos legyen. Milyen hibák fordulhatnak elő?

 


A bemelegítés és a levezetés elhanyagolása
A futópad arra csábít, hogy csak felugorjunk rá, beállítsuk a megfelelő sebességet és szöget, és már mehet is az edzés. Ám, mint a szabadban történő futás előtt, itt is fontos lépés a bemelegítés, amit nem szabad kihagyni. Tehát kezdjük egy kis általános átmozgatással, még a futópad mellett, majd már a gépre fellépve fokozatosan növeljük a sebességet a kívánt tempó eléréséig.
Ha már szédültél valaha az edzés után a futópadról leszállva, akkor valószínűleg kihagytad a levezetést. Mindez azért van, mert hirtelen álltál meg, így a pulzus és a vérnyomás is hirtelen lecsökkent. Ezért az edzés végeztével legalább 10 percet szánj a lassulásra, mielőtt leszállnál a gépről.

Helytelen futóstílus
Sokan félnek attól, hogy esetleg leesnek a futópadról edzés közben, ezért megváltoztatják a testhelyzetüket, nem futnak olyan testtartásban, mint ahogy egyébként szoktak. Ez pedig nem jó ötlet. Próbálj ugyanolyan természetesen futni, és kerüld a rövid lépéseket.
Másik rossz szokás a túl hosszú lépéstávolság, vagy sarokra érkezés a talpközép helyett. Egyik sem ideális. Mindig a testeddel egy vonalban érkezzen a láb a szalagra, ne legyen sem jóval előtted, sem pedig mögötted.

Kapaszkodni futás közben
Ezzel több probléma is akad: először is a testhelyzet megváltozik, gyakran begörbül a hát, ami nyak- váll- és hátfájdalmakat okozhat. Másodszor, úgy hinnéd, hogy a kapaszkodót fogva erősebben, gyorsabban tudsz futni, de ez csupán látszat, mivel ezáltal a futás könnyebb lesz, hiszen a testsúly egy része a karokon nyugszik. Úgy fuss, mintha a szabadban futnál, egyenes háttal, kapaszkodás nélkül. Ha attól félsz, hogy leesel a padról, akkor nagy valószínűség szerint a kelleténél gyorsabb tempót vagy nagyobb dőlésszöget állítottál be.

Nem edzel elég erősen
Akik futás közben újságot tudnak olvasni, és nem csöpög a homlokukról az izzadság, azok szimplán nem futnak elég intenzíven. Habár nem túl jó dolog minden alkalommal a végkimerülésig kifárasztani magad, a túl laza edzés sem tesz jót, hiszen nem sokat ér. Változtasd többször a sebességet vagy a dőlésszöget, és próbáld ki az előre beprogramozott intervall edzéseket is.

Hirtelen leugrani, amíg a szalag mozgásban van
A sérülések leggyakoribb forrása a gyorsan mozgó szalagról való leugrás. Ha szükséged lenne hirtelen valamire (pl. törölközőre, vízre, vagy ki kell menned vécére), akkor előbb lassítsd le a gépet, mielőtt leszállnál róla. Még jobb, ha előre odakészítesz a kezed ügyébe mindent, amire edzés közben szükséged lehet.

Állandósult tempó
Ez azért nem jó ötlet, mert a szabadban sem futsz mindig ugyanazzal a sebességgel, ugyanis ez az időjárási és egyéb körülmények függvényében folyamatosan változik. Pl. szembe szél fúj, meg kell állnod a pirosnál, vagy körülnézni a zebrán, stb. Ezért a futópadon sem jó döntés az egyhangúság, variáld a tempót minden esetben, még ha csak kicsik az eltérések, akkor is.

Túl nagy dőlésszöget beállítani
Biztos vannak olyan futók, akik azzal dicsekednek, hogy milyen remek edzésük volt, egy órát csak 6%-os emelkedőn futottak. Arra viszont biztos nem gondolnak, hogy ezáltal mennyire megnő a sérülések veszélye, ráadásul gondold csak meg, hogy találsz a szabadban egy egyenletesen emelkedő, 8-10 km hosszú, pontosan 6%-os dőlésszögű dombot? 5-6 percnél tovább ne fuss így, inkább variáld ezt is, mint a sebességet.

 Forrás: http://running.about.com/od/treadmillrunning/ss/treadmillmistakes.htm

maratonfutas.hu