A lábfej és a talp mindaddig száraz és meleg marad, amíg mozgásban van, kivéve, ha beázik. Éppen ezért télen érdemes elkerülni a pocsolyákat és a havat. Ha rendszeresen hóban futsz, akkor keress vízálló felsőrészből készült terepcipőt. A csúszkálás nagyon megterheli az ízületeket, ezért érdemes csúszásgátlóvá tenni a futócipőt, vagy direkt téli cipőt vásárolni.

A téli futócipők általában melegebbek, sötét színűek, jobban bordázott a talpuk és kicsavarozható szegecsek gondoskodnak a csúszásgátlásról. (Ezáltal nehezebbek is, mint a normál edzőcipők.) Ilyen pl. a New Balance 921, vagy az Asics Gel-Artic TN6B0 szegecses cipő.

Nem mindenkinek van azonban lehetősége havas terepen is használható szögecses cipőt vennie, de két megoldás is akad a futócipő téliesítésére. Az egyik a Yaktrax Pro ultrakönnyű, szögek nélküli, könnyen föl-és lecsatolható kiegészítő, amely csökkenti a csúszások, ezáltal a sérülések kockázatát. A Yaktrax Pro használata jobb tapadást biztosít a jeges, havas, csúszós felületen, a mozgás természetes marad, de azonnali fogást biztosít, amely olyan érzést nyújt, mintha száraz úton haladna a futó. A nagy szilárdságú acél és gumi alapanyagból készült, 1,4 mm átmérőjű eszköz könnyedén fölveszi a cipő vagy bakancs formáját.

Akinek ez nem lenne elég, az a lánctalpakra jobban hasonlító Yaktrax Extreme-t is választhatja, amelynél szabadalmaztatott, nagy szilárdságú, rozsda és kopásmentes acél tüskék és láncok biztosítják az extrém tapadást havon és jégen egyaránt. Gumipánttal a legtöbb cipőre illeszkedik. 

Másik megoldás a tüskék becsavarása a talpba, ehhez az ICESPIKE kínál kiváló minőségű tüskéket és speciális csavarhúzót. A tüskék új, vagy enyhén kopott cipőtalpakra is alkalmazhatók, ezáltal növelik a tapadást havas és jeges felületeken.

Forrás: http://www.yaktrax.com/         http://www.icespike.net/

maratonfutas.hu