Míg a „hagyományos”, aszfaltra szánt futócipőknél a csillapítás és a jó szellőzés a legfontosabb, addig a terepfutó cipők más jellemzőik miatt alkalmasabbak a nehezebb talaj és az időjárás miatti követelmények teljesítésére. Léteznek viszont télire szánt aszfaltos modellek, amelyek csillapítása megmaradt, ám felsőrészük már hideg- és csapadékálló.

Terepfutó-cipők
Jellemzőik: megerősített „kapaszkodó” talp, ellenálló és szorosabban illeszkedő felsőrész, merevebb kialakítás, kevesebb ütés-csillapítás, nagyobb súly, rosszabb szellőzés az aszfaltos cipőkhöz képest. Aszfalton futva az ilyen cipő keményen koppan minden lépésnél, a talpa hamar elkopik, mivel lágyabb gumiból készült. Terepen viszont a jó tulajdonságai néha szó szerint életet menthetnek, ezért aki a futásai zömét hegyen-völgyön teljesíti, annak mindenképp ez a jobb választás.

Téli futócipők
A téli futásra is alkalmas aszfaltcipő tulajdonképpen egy házasítás eredménye, hiszen a jó terepfutó cipők használatuknál fogva eleve erősebb, páraáteresztő, de vízlepergető – esetleg vízálló – felsőrésszel készülnek, ami továbbfejlesztve akár téli használatra is alkalmassá teszi őket. Mindössze a talpukat kell úgy kialakítani – ehhez pedig remek „aszfaltos csillapítórendszert fejlesztett ki minden gyártó –, hogy a hidegebb időben se veszítsék el ezen tulajdonságukat. Így aztán megszülettek a téli futásra is alkalmas futócipők, amely nemcsak, hogy megfelelő csillapító rendszerrel vannak ellátva, de könnyűek, és a Gore-tex technológiának köszönhetően a vízállóság mellett a szellőzésük is megoldott.

A bűvös szó: Gore-tex
Immár több mint 25 éve, hogy egy bizonyos Bob Gore nevű amerikai kutató a politetrafluoretilént (DuPont teflon) vizsgálva érdekes felfedezést tett. Gyorsfeszítő eljárással, meghatározott körülmények között a teflon vékony membránná alakítható. Az újfajta  anyag rengeteg – a textil- és cipőipar által jól hasznosítható – tulajdonsággal rendelkezett, melyeket felismerve, az anyagot rövid időn belül Gore-Tex néven szabadalmaztatták.

A Gore-tex membrán erős, kémiailag ellenálló anyag, magas hőállóság és alacsony gyúlékonyság jellemzi. Az alacsony súrlódás (ezáltal finom tapintás) és jó vízálló képesség pedig különösen alkalmassá teszi outdoor sportruházati felhasználásra. Ebben az anyagban az a nagyszerű, hogy segítségével a textília egyszerre lehet vízálló és légáteresztő. Ez utóbbi azért fontos, mert egy átlagos ember teljesen nyugodt állapotban0,06 liter, míg intenzív testmozgás esetén akár több mint1 liternedvességet párologtat el óránként!

De ha már a számoknál tartunk, a GORE-TEX® membrán nagyjából 1,4 milliárd mikrolyukacskát tartalmaz négyzetcentiméterenként. Egy vízcsepp ezeknél a lyukacskáknál kb. 20 000-szer nagyobb, így nem tud átszivárogni azokon. A Gore cég által előállított vékony GORE-TEX membránt a gyártók a ruha vagy a cipő-felsőrész külső rétegének belső felére préselik fel. (Ezek a rétegek már a gyártók saját szöveteiből készülnek.) Így a membrán védve van a külső fizikai sérülések ellen.

Sz.G.

maratonfutas.hu