2012. február 21-én egy baráti találkozóra hívta a Parlament épületébe Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ország legidősebb és aktív maratonfutóit. A találkozó keretében köszöntötték az ország legidősebb maratonistáit, majd egy rövid sétát tettek a Parlament épületében.

A meghívottak – 19 férfi és 3 nő – a magyar amatőr hosszútávfutás példaképei, olyan 67 és 84 év közötti futók, akik megőrizték egészségüket és még mindig aktívan sportolnak. Valamennyien részt vettek a Budapest Maratonon még hatvanöt éves koruk felett is. Elismerésül a hazai szabadidősportban végzett tiszteletre méltó és követendő tevékenységükért, oklevelet vehettek át Varga Mihálytól, aki maga is egyszeres maratonfutó, és a Budapest Maraton versenyigazgatójától, Kocsis Árpádtól.

„Csodálatos érzés elrajtolni a maratoni távra, és még csodálatosabb célba érni!” – mondta Varga Mihály. „Ezt az érzést minden honfitársunk átélhetné egyszer – nem is feltétlenül a maratoni távon, lehet a cél sokkal egyszerűbb. A ti példátok rádöbbentheti a fiatalokat, hogy vannak olyan kihívások, amiket örömmel el lehet fogadni. Ez a lehetőség mindenki előtt nyitva van.”

„Sokan azt kérdeztétek, megismerlek-e benneteket most, hogy nem futóruhában vagytok – így is jól néztek ki!” – üdvözölte Kocsis Árpád a futókat. „Az egyik kedvenc épületem a Parlament, és olyan sokszor elfutottunk már mellette a Budapest Maratonon, itt az ideje, hogy belülről is megcsodáljuk! Megvallom, szívem szerint mindenkinek adnék oklevelet, aki lefutotta a maratont. Akik itt vannak, példát mutatnak másoknak, meghazudtolják a biológia törvényeit – csak arra kérlek benneteket, hadd fussak egy fél méterrel előttetek!”

Az oklevelek átadása után Kocsis Árpád egy 42 km – Maraton kitűzőt adott át Varga Mihálynak.

Ezután a meghívottak megtekintették a parlament épületét.

maratonfutas.hu