Mint azt tudni lehet, igazi maratont nem lehet csak úgy, „kilépett”, ilyen-olyan módszerrel méricskélt, éppen hogy csak eltalált hosszúságú pályán futni. Pontosabban „igazi” maratont nem lehet. Éppen ezért fontos, hogy a mai napon megkaptuk a pálya hitelességét igazoló okiratot: az igazolást arról, hogy a pálya 42195 méteres, a mérés pedig hiteles.

Így tehát mi a 28. SPAR Budapest Maraton® pályáját annak rendje és módja szerint lemértük. A hitelesítés – ahogy a tanúsítványon is áll – az IAAF által egyedüli módszerként elfogadott, kerékpárra szerelt Jones Counter műszerrel történt. Nézd csak meg, hogyan!

A mérés során a legrövidebb „szabályos” útvonalat mértük, a szegélytől kb. 30 cm távolságra. A hitelesítést egyébként a londoni Maraton egykori győztese, a londoni olimpia maratoni pályájának hitelesítője, Hugh Jones végezte. Az egész procedúráról hamarosan egy rövid filmet is láthattok: kameránk a kis csapattal néhány kerékpárral és pár rendőr motorossal hajnali kettőkor elindult a Hősök terétől és körbetekerte az útvonalat. Azért csináljuk ezt hajnalban, mert minél kevésbé akarunk fennakadást okozni a város közlekedésében. A rendőri kíséretre pedig azért van szükség, mert az ideális útvonal pontos mérése közben előfordul, hogy bizonyos pontokon meg kell állítani a forgalmat.

Hogy lásd, merre is vezet a hitelesített útvonal, nézd meg ezt a remek útvonalfilmet!

Nos, a korán kelők így végül, ha aranyat nem is, de egy hitelesített maratoni pályát leltek reggelre. Kicsit később pedig megjött az igazolás is.

Kattints rá, hogy nagyban lásd!

maratonfutas.hu