Számos futó tapasztalja meg – pláne első, vagy első néhány maratonján, hogy a táv második fele sokkal lassabban megy, s nem sikerül a kitűzött célt elérni – noha az edzések alapján reálisnak tűnt mindez. De nem kell elkeseredni.

Az esetek többségében egyszerűen elhagyott az önfegyelem, amit az edzések során magadra erőltettél, s csúnya kifejezéssel élve jól elfutottad az elejét, elfáradtál a végére. Vagy képtelen voltál egy állandó tempóra koncentrálni, és ezért sikerült ingadozóra a tempó. Úgy érzed, felkészültél, de a verseny vége felé egyre pocsékabbul érzed magad? Úgy érzed, az első fele remekül ment, jobban, mint vártad, de a vége szörnyű lett? Nem vagy egyedül, hidd el. 

Hidd el, ez nem hiba, mindenki megtanulja majd. Nem lehet mindenki egyből rutinos futó, s bárki szükségét érezheti, hogy egy kis segítséget igénybe vegyen egy maraton lefutása során.  Őket támogatják a különböző célidővel és tempóval futó iramfutók. Minden egyes iramfutót gondosan válogatunk ki a feladatra, mindegyikük rutinos futó, s képes arra, hogy a saját pillanatnyi igényein felülemelkedve a benne bízó, őt követő futókért tegyen meg mindent. Őket vezeti, segít nekik tartani a tempót, segít megóvni őket, hogy frissítőasztaltól frissítőasztalig rohanjanak, majd ott hosszú perceket töltsenek lihegve…

 

Röviden: az iramfutók a munka egy részét magukra vállalják. Kicsit gondolkodnak a futók helyett, figyelik az időt, segítik követőiket. Könnyű őket megismerni, hiszen az első kilométeren még tábla is van a kezükben, utána pedig messzire ellátszanak a derekukra kötött lufik. Ha biztosan akkor akarsz célba érni, amikor tervezted, kövess egy iramfutót – sőt, ha van időd, a rajt előtt keresd meg, beszélgess vele! Ő épp olyan gyorsan fut majd a végén is, amilyen gyorsan szükséges.

 

Milyen tempóban futnak majd ők?

3:30 órás célidő (egyenletes tempóval) PIROS lufival: Juhász Péter és Peyer Zoltán – iramtáblázat

4:00 órás célidő (egyenletes tempóval) FEHÉR lufival: Ispánki Zoltán és Karlowits-Juhász Tamás –iramtáblázat

4:30 órás célidő (egyenletes tempóval) ZÖLD lufival: Makai László és Mészáros Zoli – iramtáblázat

5:00 órás célidő (egyenletes tempóval) RÓZSASZÍN lufival: Timkó Zoltán és Soós Péter – iramtáblázat

5:30-as célidő (egyenletes tempóval) KÉK lufival: Markovics Márk és Korompay-Túróczi Réka – iramtáblázat

maratonfutas.hu