A tavalyi SPAR Budapest Maraton® Fesztiválra Franciaországban is csodás anyagban emlékeztek. Sorozatunk legújabb darabjában a Running Attitude című lap írására csodálkozhattok rá, természetesen, ahogy ezt megszoktátok, két nyelven. Jó szórakozást!

Running Attitude, 2013. december
Szöveg és fotó : Alice MILLEVILLE és DR / Fordította : Jeges Anna

Verseny – Budapesti Maraton

Adatok

 Helyszín: Budapest
(Magyarország)
 28. alkalommal került megrendezésre
 Távok: maraton, maratonváltó, 30 km és minimaraton
 nevezések:
maraton – 3996
30 km – 857
váltófutás – 4748
7 km – 3288

Eredmények

1. Józsa Gábor (HUN) 2h22mn58s
2. Nagy Tamás János (HUN)
2h26mn44s
3. Szabó Gábor (HUN)
2h32mn56s
1.N Jujaz-Stauicu (HUN)
Simona 2h42mn32s

Infó: www.budapestmarathon.com/fr2

A lenyűgöző magyar verseny

Közel 13000 futó szántotta végig a Duna mentén a magyar fővárost a felhőkkel tarkított napsütésben, ebből 4000-en maratont futottak. A résztvevők létszámát tekintve rekordot döntött a megállíthatatlanul fejlődő és elbűvölő Budapest.

Ezen a gyönyörű, őszi hétvégén lehetőség nyílt felfedezni és némi benyomást szerezni a magyar fővárosról. A Dunának ez a gyöngyszeme nagy kincseket rejt ugyanis magában, mely a romantikus folyó két oldalán terül el, egyik oldalán Budával és a várral a hegyoldalban, a másikon pedig az alacsonyabban fekvő Pesttel és annak rengeteg templomtornyával. Számos helyszíne az UNESCO világörökségének a része. Egy kicsit mindenhol meg lehet találni a távoli tájak hangulatát: széles sugárútjai Berlint, szecessziós épületei viszont osztrák szomszédját, Bécset idézik. Emellett óvárosi sikátorai és színes épülethomlokzatai már inkább Prágára, míg a dunai rakpart Párizsra emlékeztet.

Franciák az első helyen

Ez a budapesti maraton bizony meghódította a szívünket. Milyen gyönyörű és emlékezetes képek! Micsoda öröm volt olyan sok franciával találkozni! Voltak, akik még ismerősökkel is összefutottak. A versenyen szereplő 68 országból Franciaország már évek óta kiemelkedő a külföldi indulók között. 460 francia futó nevezett be a 28. Budapest Maratonra. Emlékezetes, valósággal eufórikus szakasz volt (még a néhol borús ég ellenére is), mikor a Hősök terétől, Budapest szívétől az Andrássy utat róttuk végig: a helyi Champs-Elysées-t. A neoreneszánsz stílusú Operaház előtt elhaladva – amely 2,5 km-nél az első egyébként a 42,195 km-es táv zenei helyszínei közül -, milyen kellemes volt belehallgatni a halkan kiszűrődő dallamokba!

Tombol a tömeg

Aztán messziről, de egyre jobban hallatszott a tomboló tömeg buzdító hangzavara. A huszadik km-nél Magyarország legrégibb hídjának, a Lánchídnak a kijáratánál sűrűsödött koncertté a kereplők és a szurkoló lányok ricsaja. És ekkor vettünk észre két gyereket arra elhaladni. Egy 9 éves palesztin és egy 14 éves izraeli fiút szimbolikusan kéz a kézben, a Unicef Jótékonysági Futását képviselve. Erre az egy kilométerre a váltófutás 59 gyermeket hozott össze a világ minden tájáról… Egy újabb gyönyörű látvány. Ezután következett a frissen renovált Parlament, a 96 méteres, hatalmas épület 20 kilométernyi lépcsőjével és 691 szobájával. És még messzebb a békés, őszi színekben pompázó Margitszigeten vonult át a vidám társaság. Egy percre se állt meg a menet, de a jobbra-balra sürgő- forgó útvonalnak mégis sikerült végül megmutatnia a sokoldalú Budapestet.

A Dunának ez a gyöngyszeme kincseket rejt és messzi tájakat idéz (77. old., első kép)

Maraton is, meg nem is…

Az ég is kiderült, mikor a magyar Józsa Gábor 2 óra 22 perc 58 másodperccel első helyen végzett. Tiszteletreméltó eredmény ugyan, bár könnyen alul maradna, ha a kenyaiak és etiópok eljöttek volna dicsekedni a magukéval. De a vezérelv persze más volt: a szervezet inkább azt szerette volna, hogy a lehető legtöbben kaphassanak jutalmat ahelyett, hogy a dicsőség egy pár ember számára legyen csak fenntartva. Nemes szándék! Ezért javasolta a magyar csapat a 30 kilométeres távot, hogy az eseményt ezzel is elérhetőbbé tegye. Ez a kevéssé elterjedt táv kiváló alternatíva a félmaraton és a maraton között; 900 versenyző futotta le sikeresen. A maratonváltó pedig (11,5 km, 12,3 km, 7,8 km és 10,6 km) 4000 további futóval közel ezer csapatot verbuvált össze, míg a 7 kilométeres minimaratonon 3288-an vettek részt. Így ez a gördülékenyen lezajló futófesztivál a valaha volt legnagyobb részvétellel, mintegy 13000 embernek adott alkalmat arra, hogy önmagát legyőzze. Csúcsteljesítmény, amely jövőre meg fog dőlni, efelől semmi kétség.

Rubik kocka a versenyen

A híres fejtörőt a magyar Rubik Ernő találta fel 1974-ben. Kocza István nem csak Rubik kocka-bajnok, de maratoni futó is! Pár éve ötvözi a két hobbiját, és Rubik kockának öltözve futja le a Budapest Maraton-t, amit idén 4 óra 41 perc 50 mp alatt teljesített.

Megcsinálták

>Raynald
sárga pólóban, Seine et Marne-i barátai társaságában, 3 óra 52 perc
„Seine-et-Marne-ból 16-an futottuk le a maratont, 3h20 és 5h15 között, mindenki a maga tempójában. Minden jól ment. 3 óra 52 perc alatt futottam le. Két társammal együtt indultam, 3 óra 20 perc alatt szerettünk volna végezni, de én a 30. kilométernél begörcsöltem. Ez a 23. maratonom volt. Azért nem stresszeltem túl magam. Tekintve, hogy micsoda vihar volt a versenyt megelőző este,3 az időjárás szempontjából igazán szerencsések voltunk. Budapest gyönyörű város, amit így szombaton volt is alkalmunk felfedezni.

Egyedül az ellátással volt némi problémám: semmi szilárd, csak banán, habár ez gyakran külföldön is így van. Az útvonal szerintem a párizsinál például kevésbé megterhelő, de a sok kanyar nem tetszett, megtörte kicsit a ritmust. Ezen kívül egyébként nem voltak különösebb nehézségek egy-két rövid ideig tartó emelkedőt leszámítva. Ez egy gyönyörű maraton, ami a széles utaival és tereivel engem a berlinire emlékeztetett.”

>Jean-Claude
Mozart jelmezben, Pas de Calais-ból, 5 óra 10 perc
„Ez a 68. maratonom volt és Budapestet a legszebbek között tartom számon. Fantasztikus volt! Nem is számítottam arra, hogy egy ilyen gyönyörű várost fogok megismerni. Nézzék csak, 192 fényképet készítettem útközben. Megtapsoltak, mikor elhaladtam az Opera előtt, mert Mozartnak öltöztem. Az útvonal is nagyon tetszett, amin többször is végighaladhattunk. Azt hiszem, visszajövök pár év múlva, annyi itt a látnivaló!”

Az írás eredetijét >>> ide kattintva érheted el.

maratonfutas.hu