Élethosszig tartó eltiltással büntették azt a 61 éves amatőr futót, aki rendszeres csalással érte el impozánsnak tűnő eredményeit a Marine Corps Marathonon.

Gregory Price has received a lifetime ban from the Marine Corps Marathon

Az egyesült államokbeli Marine Corps Marathon szervezősége számára a képen látható Gregory Price eredményei akkor keltettek komolyabb gyanút, amikor a legutóbbi Marine Corps maratonon 3:17:47 idejébvel második helyezést ért el a 60-64 évesek korosztályában.

A szervezők minden helyezett részidőit ellenőrzik és azt tapasztalták, hogy Price futásánál több részidő hiányzik, amit elvileg okozhatna a chipszőnyeg hibás érzékelése, ám rövid kutakodás után gyanús minta kezdett kibontakozni: Price esetében, 1998 óta szinte minden versenyen hiányoztak a köztes részidő adatok…

Az esettel kapcsolatban se a versenyszervezők, se a Runnersworld szerkesztősége nem tudta elérni Price-t, így csak a tényekre hagyatkozhattak. A maratonista eredményei a futótársakból is gyanakvást váltottak ki: az idei versenyt követően a letsrun.com fórumán osztotta meg egy futó, hogy a részidőket böngészve, hihetetlennek tűnő eredményekre bukkant…

A versenyszervezők visszakeresték a korábbi maratonok adatait és kiderült, hogy 2011-2015 között Price minden alkalommal kihagyta a 25 és 30 km-nél lévő chipszőnyeget, valamint 2004-2009 között is a hat esetből négyszer maradt ki nála részidő, a másik két esetben pedig irreálisak a szakaszokra vonatkozó részidői. Ráadásul az itt elért eredményeivel rendszeresen kvalifikált a Boston Maratonra ahol a legjobb ideje eddig 3:40, a 2013-as évben például 4 órás idővel ért a 40-es távhoz (ebben az évben történt a robbantás, ami miatt sokan nem tudták befejezni a versenyt).

A csalás pontos módjára mindeddig nem derült fény, de a Marine Corps szervezősége egyértelműnek tartja a helyzetet, ezért Price többé nem indulhat az általuk szervezett versenyeken.
Forrás: edzesonline.hu

maratonfutas.hu