Sondre Moen norvég futó mostantól a leggyorsabb európai maratonfutó, sőt ő lett a valaha volt leggyorsabb olyan maratonista, aki nem Afrika valamelyik országában született.

Moen a 2017. évi Fukuoka Marathon győzteseként állította fel az új Európa-csúcsot, 2:5:48-as idővel ért ugyanis célba.
A norvégok büszkesége a „nem afrikai futók leggyorsabbika” címet a brazil Ronaldo Da Costától hódította el, aki 2:06:05-ös idővel zárkózott fel az afrikai futók mögé.

Moen sikere bár elismerésre méltó nem meglepő, ugyanis októberben már megszerezte a leggyorsabb európai félmaratonista címet, amikor Valenciában egy órán belül, 59:48-as idővel teljesítette a 21,1 km-s távot.


/Fotó: Reuters/

A december 3-i Fukuoka Marathonon kezdetben Bedan Karokival vívott küzdelmet az első helyért, 30 km-ig együtt mentek. A kenyai ezután hiába próbálta a norvégot lerázni, a ritmusváltás és a gyorsuló tempó az európainak ment jobban, 36 kilométer után már nem volt kérdéses a győzelme. Az utolsó 12 km-n Moen 8 másodperccel gyorsabb ezreket futott, mint a táv első hármnegyedében.
A versenyen Karoki végül nem szerzett dobogós helyet, a második helyen az ugandai Stephen Kiprotiché (2:07:10), a harmadik helyen pedig a hazai pályán futó, japán Oszako Szuguru (2:07:19) ért célba.

A norvég Moennek nagy jövőt jósol a futószakma, tekintve, hogy – mint mondják – még karrierje elején tart, és ha az eddigi ütemben fejlődik tovább, még sok meglepetést szerezhet a futóvilágnak.

maratonfutas.hu