Nem szokványos történet aktív részese voltam, vagyok, és ezért hálát adok a Futók Magasságos Istenének. Sok-sok ismerősöm van, akik gondoltak egy merészet és lefutották a maratoni távot, de egyetlen egy Miksa Orsit ismerek csak, aki tavaly kezdett kocogni. Egyetlen Miksa Orsit ismerek, aki a kezdetek-kezdetén rögtön hat perces kilométereket nyomott. Egyetlen Miksa Orsit ismerek, aki egy év alatt, hosszabb távokon 5 perces átlagkilométerekre gyorsult, félmaratonokat, majd harminc kilométeres távokat teljesített., Egyetlen Miksa Orsit ismerek, aki gondolt egy nagyot, és benevezett a Pozsonyi Nemzetközi Maratonra. Ellenben egyetlen ismerősöm sincs, aki úgy nevel hat gyereket, mint amiképp Orsi teszi, és emellett olyan szorgalmasan sportol, mint Ő. Ez a történet egy hat gyermekes családanyáról szól, aki 2014. április hatodikán kipipálta élete első maratonját. Igyekszem visszaadni Miksa Kovács Orsolya történetét tárgyilagosan és pontosan, de tudom, hogy ez nem fog zökkenőmentesen menni, hiszen Orsi nem csak egy maratonista, hanem példás anya, kedves, közvetlen nő, és szeretnivaló ember is. Hát, lássuk csak, lássuk csak…

Tavaly novemberben Orsi legnagyobb fiával szövetkezve kiválasztottuk maratoni étlapjának első fogását. Pozsony ízletes, húsos darabnak tűnt,születésnapi ajándéknak pedig több, mint pazar. Döntésünknek három mozgatórugója volt. Egy, Pozsony nincs a világ másik végén. Kettő, a tavasz első európai maratoni versenyei közé tartozik, valamint három, Orsi a szeptemberi Nike Budapest félmaratonja után töretlenül edzhet tovább. Nincs megállás, jöhet a téli felkészülés.

Orsi és a hat fiú: Kende, Zádor, Benkő, Csobán, Tardos és MikánOrsi és a hat fiú: Kende, Zádor, Benkő, Csobán, Tardos és Mikán

A maratoni felkészülés olyan, mint a szülésre történő felkészülés. Ezt akár rímbe is lehetne szedni. A tervek fejben születnek, és némi önismeretet igényelnek. Az interneten történő böngészés során az „agyban már érett futó“ addig keresgél, kutat, amíg rátalál arra a linkre, mely mögött az a maratoni verseny tárul fel, ami ott pihen a tervek között. Amikor rábök a regisztrációs gombra, tulajdonképpen több hónapnyi szenvedésre-örömre, jóleső érzésre-fájdalomra, csalódottságra-boldogságra, lemondásra-feltöltődésre kattint. A „gyermek“ tehát megfogant, de ez csak a kezdőrúgás. A terhesség tulajdonképpen az edzések sokaságával analóg fogalom. Kezdetek kezdetén óvatosan kell bánni testünkkel, hiszen a sérülések kapcsán terveink könnyen füstbe mehetnek. A hebehurgya futó könnyen elvetél. Az edzések (terhesség) második szakaszában egyre nehezebb a dolgunk, hiszen a feladatok sűrűsödnek, rengeteg időt kell tölteni futással, mely mind a futóban, mind a környezetében konfliktusokat szülhet. A terhes asszonyok kilenc hónapon keresztül hordozzák, ápolják, szeretik azt a gyermeket, akit még nem is láttak, de éreztek, és megszerettek. 280 nap kemény munka után hirtelen megérkeznek a fájások. Lehet, hogy bután hangzik, de ez lehet analóg azzal a pillanattal, amikor a „nagy teljesítményre“ felkészült futó a startvonalra áll. Őrült sok kilométert, rengeteg szenvedést, folymatos tervezést követően ott áll a maratoni tömegben, és csak a cél lebeg a szeme előtt. A vajúdás hosszú-hosszú ideig eltarthat, de a kilenc hónaphoz képest csak egy röpke pillanatig tart, és nem tovább. A maratonistának többszáz, néhány ezer kilométert követően 42,2 kilométert kell lefutnia. 42 kilométer áll 1000 kilométerrel szemben. Ellenben, a maratoni negyvenkét kilométernek még a csírája sem található meg a ledolgozott, kimunkált, végigszenvedett ezresben. Egyetlen porcikája sem hasonlít az edzés közben végignyargalt élményekhez. Ezer kilométer után negyvenkettő, kilenc hónap után három-négy óra. Orsi hat gyermeknek adott életet, és 2014. április hatodikán szülte a hetediket. Kilenc hónapnyi kemény munkát követően, hazavitte első maratoni érmét. Ezerötszáz kilométernyi edzést követően, kevesebb, mint négy óra alatt célt értek tervei.

A 36. kilométernél - Orsin nem látszik a szenvedésA 36. kilométernél – Orsin nem látszik a szenvedés

Miksa Orsi 2013-ban csatlakozott az Etyeki Futók Egyesületéhez, és aláírása pillanatában – még Ő sem sejtette, de a „gyerekterelgetős“ futóból hobbifutóvá avanzsált. Eleinte a kocogókhoz csatlakozott, ám néhány edzést követően „kinőtt“ onnan, és átcsusszant a „hatpercesekhez“. Roppant szorgalommal gyűjtögette a kilométereket, majd lenyomta a tavaszi Vivicittát 2 óra 08-as eredménnyel, azután további edzéseket és kisebb versenyeket beiktatva két vállra fektette a Nike Budapest Félmaratont is. Az 1 óra 53 perces eredménye meglepetésként ért mindenkit, hiszen Orsi gyakorlatilag hét-nyolc hónapos munkával préselte ki ezt a teljesítményt. Tudtuk, hogy nagyon jó, de nem számítottunk rá, hogy agyban is hasonlóan kiváló.

A téli felkészülés a futó rémálma. Esik a hó, hideg van, csúsznak az utak, kietlen a táj, kegyetlen szelek marják vörösre az ember arcát. Három réteg felső, arcmaszk, kesztyű, térdzokni, két gatya. Párásodó szemüveg, fagyott orrmány, zúzmara-bajusz. Nehéz belőni az edzések időpontjait is, hiszen Isten jó korán farzsebre vágja a Napkorongot, és jöhet a fejlámpás botorkálás, az éjjeli menet. Az idei tél azonban inkább a hidegebb ősz, és a hűvösebb tavasz között hidalt át, így Orsi szerencsésnek mondható, legalábbis a felkészülést tekintve.

A 38. kilométer körül. Ekkor már lehetett tudni, hogy bőven jobb lesz a tervezettnél.A 38. kilométer körül. Ekkor már lehetett tudni, hogy bőven jobb lesz a tervezettnél.

Egy kis matekkal, azután rövidke történettel folytatom. Miksa Orsinak hat fia van. Nyolc ember, óriási háztartás, viszonylag kis élettér. Hét férfi, hét probléma, egy család. Három serdülő fiú, három kisebb fiú, egy férj (még jó, hogy…) négy segítség. Nyolc ember, egy szoros kötelékben. Futótársaimmal egy alkalommal azon vigyorogtunk, ahogy Orsi a maga kemény stílusával, elrendezte az esti edzése körüli nehézségeket. Kissé zaklatottan érkezett a startponthoz, ahol gyülekeztünk, és azt mesélte, hogy Zoli, a férje, nem ért haza időben, ezért a kicsiket rábízta a legnagyobb fiúra, Kendére. Néhány perc múlva a távolban feltűnt Kende, és intett, hogy a kicsiket rábízta a másodszülött Zádorra, majd futott tovább. Néhány perc múlva csörgött Orsi telefonja, a vonal tulsó végén Zádor. Jönne Ő is futni, ezért a kicsiket rábízta a harmadszülöttre, Benkőre, aki ilyetén módon nem szabadulhatott a felelősség fogságából, lévén Ő maradt otthon a rangidős tesó. Jó pár hasonló történet van még a tarsolyomban, de most nem ez a lényeg, hanem Orsi első maratonja.

3:40:43 - első maratoni eredmény3:40:43 – első maratoni eredmény

Orsi edzéstervét legidősebb fia, Kende írta, aki a BEAC és a Magyar Terepfutó Válogatott színeiben versenyez. Nem akarom fényezni az Etyeki Futók Egyesületét, de nálunk kezdte ívelő pályafutását. Lényeg a lényeg, Orsi olyan edzéstervet kapot, ami egyaránt lehetőséget nyújtott az állóképesség és sebesség növelésére, ráadásul egyfajta biztonságot is adott a maratoni táv tuti-biztos teljesítéséhez. A hétköznapi edzések jobbára 10 kilométer körüli futásokat, a hétvégiek pedig egyre növekvő távokat tartalmaztak. Orsi heti két napot pihenhetett.  A hétvégi hosszúakat mindig velem futotta. Volt köztük egyvégtében lassú (5:40 perc/km), volt néhány résztávos „lüktető-futás“, melyeket sikerült 5 perc körülire behúzni, majd márciusban jöhettek a 4:40-es tizesek, és a komolyabb harmincasok, melyek alátámasztották Kende edzéstervének hasznosságát. Megvallom őszintén, néhány alkalommal igyekeznem kellett, hogy képes legyek tartani a kemény tempót.

Most néhány mondattal szeretném jellemezni Orsit, és méltatni a felkészülést.Magáról a futásról nem fogok írni, az Orsi asztala. Ellenben az edzések kivitelezésénél – szinte mindegyiknél – ott voltam, és láttam, amit láttam.

Orsi a startvonalon. A terv négy órán belüli maraton volt.Orsi a startvonalon. A terv négy órán belüli maraton volt.
  • Orsi valamennyi edzésnapot betartotta, csak akkor nem futott, amikor beteg volt.
  • Orsi három hónap alatt egy percet javított 10 kilométeren
  • Orsi három hónap alatt fél percet javított 25 kilométeren
  • Orsi 27 perc alatt futja a 6 kilométert, két hónapja csak felülről szagolta az 5 perceket
  • Orsi testalkata nagyjából egy év alatt futó-testalkattá vált
  • Orsi egyetlen edzésen sem viselt sapkát
  • Orsi egyetlen edzésen sem fogta kontyba négykilónyi, lobogó haját
  • Orsi két alkalommal is megette a csokimat, mert eltűnt a vércukra
  • Orsi három alkalommal futott furcsa, rózsaszín felsőben. Egyszer sem szóltam be neki.
  • Orsi úgy futja 4:50-nel az első tizest, hogy folyamatosan dumál közben
  • Orsi úgy fut húsz kilométert, hogy folyamatosan dumál közben
  • Orsi edzései – azt hiszem – erősítették a családi összefogást
  • Orsi sosem nyafogott, sosem siránkozott, csak futott. Persze Kende máshogy tudja.
  • Orsi ugyanannyit dolgozik, mint előtte
  • Orsi az   Etyeki Futók Egyesülete aktív tagja
  • Orsi az Etyeki Olvasókör aktív tagja
  • Orsi  az Etyeki Családfasor egyesület aktív tagja
  • Orsi Etyek Nagyközség aktív tagja

2014. április 6., tíz óra – Bratislava Marathon – Miksa Orsi első maratonja

3 ÓRA 40 PERC 43 MÁSODPERC – FANTASZTIKUS

maratonfutas.hu