Rob Mckenna Douglas Adams világhírű regényének, a Galaxis útikalauz trilógiájának negyedik részében szereplő esőisten volt, ám ő mit sem tudott erről. „Pedig a felhők csupán szeretetet éreztek iránta, a közelében akartak lenni, dédelgetni őt, és megfüröszteni esővizükben.” Van, mikor az égi áldás legfőképpen pont egy edzés vagy épp egy verseny ideje alatt dédelgeti a futókat, még ha a legtöbben nem is örültek ennek. Ha te nem vagy esőmenő, de nem is szeretnéd edzőteremben, futópadon letudni a napi edzésedet, megfelelő felkészüléssel enyhíteni lehet az esővíz okozta kellemetlenségeket. Nem beszélve arról, hogy a szürke, borongós idő okozta lehangoltság ellen mennyire jót tud tenni egy kiadós futás.

Öltözködj a hőmérsékletnek megfelelően!
Ha az eső hideg idővel párosul, akkor ennek megfelelően rétegesen kell öltözködni. A legfontosabb a legalsó réteg, amit közvetlenül a bőrrel érintkezik: ez legyen technikai anyagból készült póló, vagy trikó (Coolmax, vagy polypropilén), de ne pamut. Legfelső rétegként pedig felejtsd el a víztaszító esőkabátot, mert az benntartja a hőt és a nedvességet, inkább jól szellőző anyagból készült széldzsekit válassz.

Viselj sapkát vagy kalapot!
Esőben a legfontosabb a baseball-sapka vagy esőkalap, amely elvezeti a vizet az arcról.

Légy látható!
Rossz látási viszonyok között, főleg, ha esetleg köd is párosul az eső mellé, viselj világos színű, fényvisszaverő csíkokkal ellátott ruházatot és cipőt.

Szemeteszsák…
… is jól jön, ha épp akkor ered el az eső, amikor egy verseny rajtjánál ácsorogsz. Tépj rá kétoldalt két kisebb lyukat a karoknak, és a tetején egyet a fejednek. Amikor elindul a mezőny, akkor egyszerűen vedd le, és dobd félre.

Régi cipő
Ugyanezt megteheted a cipőddel is: egy régi, elhasznált cipőben várd a rajtot, és csak közvetlenül a rajt előtt cseréld át az igazira, amelyben futni fogsz. Ha szerencséd van, és időközben eláll az eső, akkor így száraz cipőben futhatod végig a távot.

Vazelin és ragtapasz
Vizes időben még inkább fenyeget a kidörzsölődés veszély, ezért kend be az erre hajlamos testrészeket: pl. láb, combköz, felsőkar, nőknél a sportmelltartó vonala alatt.

Vízálló burkolat
Ha futás közben sem tudsz megválni a mobilodtól, vagy más elektronikai eszközeidtől, gondoskodj arról, hogy ne kerüljön a közelükbe nedvesség: vízálló tasakba helyezve vidd őket magaddal.

Csak fuss
Az esőben futás legnehezebb része a kezdet. Ha már elkezdtél futni, gyakran úgy érezheted, hogy nem is annyira szörnyű dolog ez még az is lehet, hogy a kedvenceddé válik. Ha végeztél az edzéssel, azonnal öltözz át száraz holmiba, a vizes cipődet pedig tömd ki száraz, összegyűrt papírgombócokkal. Ez felszívja a nedvességet, és megakadályozza a cipő eldeformálódását.

maratonfutas.hu