Alapszabály: Ha már egyszer elindultunk futni, nem fordulunk vissza. Nem számít se szél, se eső, se sár. Napjaink modern futófelszerelései úgyis megvédenek minket az időjárás viszontagságaitól. Míg futás után a nadrág, póló, dzseki egyszerűen a mosógépbe kerülnek, felmerül a kérdés: Mi a teendő a nedves és koszos cipővel?

Egyik nap még bokáig sárosan, másnap már újra száraz úton – mindenkivel előfordult már hasonló. Ilyenkor a legegyszerűbb a sáros cipőt gyorsan bedobni a mosógépbe, majd a szárítóprogrammal, esetleg a radiátor tetején gyorsan megszárítani, hogy másnapra, a következő edzésre újra használható legyen a csuka. Gondolja a laikus… Egy szakértőnek viszont még a haja is égnek áll az ilyen ötletektől. Aki a következő tanácsokat betartja, biztos lehet benne, hogy sokáig örömét leli állandó futópartnerében.

 1. szabály – Futócipőt mosógépbe soha!
A koszos lábbelinek, bármennyire sáros is, semmi keresnivalója a mosógépben. Teljesen mindegy, hogy 30 fokon, hideg vízben, mosózsákban, kímélő programon vagy centrifugálás nélkül – a gépi mosás csak árthat.
A mai futócipők igazi „hightech” sporteszközök, arra lettek kitalálva, hogy a lehető legoptimálisabb kapcsolatot teremtsék meg a láb és a talaj között. Az olyan funkciók, mint a támaszték, csillapítás, gondosan kiképzett felsőrész, a lélegző anyagok nem szeretik a két órás vizes fürdőben való forgolódást, folyamatos átöblítést, hideg-meleg vizet. Károsodik az anyagok rugalmassága, a textil részek elveszíthetik tartásuk, a ragasztások elengedhetnek, valamint a cipőnek nagyon hosszú időre van szüksége a teljes megszáradáshoz.
TIPP: A kosz nagyját egyszerűen keféljük le, ezután ronggyal és mosószermentes vízzel tisztítsuk meg a cipőt.

2. szabály – Gépi szárítás soha!
Talán nincs is ártalmasabb egy futócipőnek, mint a géppel történő szárítás. A legtöbb gyártó által használt környezetbarát ragasztóanyagok legkésőbb 60 Celsius fok felett veszíteni kezdenek a hatékonyságukból, például a talp összeragasztott rétegei kezdik elengedni egymást. A sok cipőben alkalmazott habosított EVA anyag a magas hőmérséklettől elveszti a rugalmasságát, megkeményedik és törékennyé válik. Mindemellett előfordulhat, hogy egyes anyagok veszítenek az elaszticitásukból és a cipő nem passzol többé a lábra. A fentiekhez hasonlóan negatív eredményt érhetünk el hajszárítóval, fűtőtesttel történő szárítással, valamint tűző napra sem ajánlatos kitenni a nedves cipőt.
TIPP: Ha átázott a cipőnk, vegyük ki a talpbetétet, tömjük ki papírral és hagyjuk egyszerűen állni. Ha nagyon vizes a cipő, a papírgalacsinokat időnként cseréljük ki. A cipők felső része olyan anyagból készül, ami nem tárolja, hanem elvezeti a nedvességet, a papírtömítés viszont sokat segít a víz felvételében.

3. szabály – Cserecipő
A kellemetlen, csapadékos évszakokban különösen hasznos lehet egy második pár futócipő. Az átázástól függően akár 4 napig is eltarthat a teljes száradás. Elsőre komoly befektetésnek tűnhet egy második pár, hosszú távon azonban kifizetődik, hiszen a rendszeresen „pihentetett” futócipő jóval tovább megőrzi rugalmasságát, stabilitását.
TIPP: Még ha száraz is maradt edzés után a cipő, nem javasolt két egymás utáni napon ugyanabban a párban futni, hiszen száraz időben is izzad a futó lába, ami cipőben gyűlik össze. Emellett a pihentetés során lehetőséget biztosítunk a talprészeknek, a csillapítást végző elemeknek, hogy visszanyerjék eredeti formájukat és rugalmasságukat.

RUNNING Das Laufmagazin alapján (tapír)

maratonfutas.hu